VINIFICERINGEN

I vineriet er der grundlæggende to forskellige processer:

  • Hvidvin og rosevin
  • Rødvin

Helt grundlæggende er god hygiejne alfa og omega i forbindelse med vinificeringen. Mosten er meget sårbar og en rigtig lækkerbisken for diverse bakterier. Eddikesyrebakterier er til stede på overfladen af bær og frugter og er en potentiel fare ved fremstilling af vin. Man tilsætter derfor i kontrollerede mængder sulfit for at beskytte mosten og senere vinen mod bakterieangreb.

I gamle dage lod man den naturlige vingær, der findes på druerne, forestå omdannelse af sukker til alkohol. Da der altid er en stor risiko for, at en forkert gær får overtaget, tilsætter man i dag den gærtype, man ønsker til mosten, således man får den gæring, man ønsker. Derudoveret det vigtigt, at mosten og efterfølgende vinen ikke iltes ukontrolleret.

HVIDVIN

Druerne afstilkes og knuses. De knuste druer fyldes i rustfri stålkar, og der tilsættes gær og enzymer. Mosten gennemgår macerationsprocessen i ca. et døgn.

Herefter omstikkes mosten for at fjerne bundfald. Mosten, som nu er ved at blive til vin, gærer således, indtil sukker er omdannet til alkohol. Herefter står vinen ved konstant temperatur og omstikkes et antal gange i løbet af vinteren, indtil den er klar. Tapning på flasker sker normalt i maj måned. Vinen skal herefter ligge og hvile ved en konstant temperatur i tre til fire måneder.

RØDVIN

Druerne afstilkes og knuses, og det hele kommes i en tank, og der tilsættes gær og enzymer. Macerationsprocessen er således i gang. Formålet er, at de forskellige smagsstoffer og farven fra kød, kerner og skal overføres til mosten. Efter macerationen, som kan variere fra timer til dage, drænes den frie vin (store dele af sukkeret er nu omdannet til alkohol), og drueresterne presses. Alkoholgæringen fortsætter således.

Efter at alkoholgæringen er afsluttet, kan man vælge at starte en såkaldt malolaktisk gæring, hvor bakteriekultur omdanner den meget sure æblesyre til den mindre sure mælkesyre. Herefter står vinen ved konstant temperatur og omstikkes et antal gage i løbet af vinteren, indtil den er klar.

Tapning på flasker sker normalt i maj måned. Vinen skal herefter ligge og hvile ved en konstant temperatur i tre til fire måneder. Man kan vælge at filtrere vinen umiddelbart før tapning.

VINPRODUKTION

I 2014 købte fem af laugets medlemmer en ejendom, hvis udhus egnede sig størrelsesmæssigt godt til vinproduktion.

Indtil 2014 foregik vinproduktionen rundt omkring på øen hos de enkelte laugsmedlemmer, hvilket var et logistisk mareridt, ligesom det var vanskeligt at sikre en ensartet og god kvalitet i vinen.

I 2015 og 16 ombyggede de nye ejere udhuset, så det nu bliver anvendt til produktion og lager for laugets vinhøst. De stærkt forbedrede produktions- og lagerforhold er allerede slået igennem i vinens kvalitet, som er forøget betydeligt.